Fotó: Deutsch Richárd Fotográfia
Esküvői torta és desszertpult nélkül ma már elképzelhetetlen a nagy nap. Míg régen csak egy nagy emeletes tortát szolgáltak fel, addig az utóbbi években egyre népszerűbbek a minél színesebb, változatosabb desszertasztalok, amin kisebb-nagyobb torták és sütemények váltakoznak. Amikor elérkezik az idő, ezt a tizenegy kérdést mindenképp fel kell tenned a kiszemelt cukrásznak!
1. Ráér-e az esküvőd napján?
A főszezonban az esküvői szolgáltatók naptára szinte teljesen telített, ezért érdemes már akár fél évvel előre is körülnézni a cukrászok között. Ha van még kapacitásuk elkészíteni a tortáidat és süteményeidet is, kérdezz rá arra, hogy az esküvő napján ráérnek-e, mivel a szállítást és a desszertpult helyszíni összeállítását is vélhetően ők végzik majd.

Fotó: PurePhoto
2. Az ízek és a díszítések is személyre szabhatók?
Sajátos íz és töltelékkombinációkra gondoltál? Szívesen vinnél egy kis csavart az esküvői tortába azzal, hogy geometrikus formákat ékelsz az emeletek közé? Ételintoleranciával küzdők is vannak a vendégek között? Szeretnéd, ha a desszertpult tökéletesen illeszkedne az esküvő stílusához? Kérdezz rá a kiszemelt cukrásznál, hogy tudnak-e szabadkezet biztosítani a torták és sütik megtervezésekor. Inkább keress tovább, minthogy beérd olyasmivel, amit nem is szeretnél igazán!
3. Mennyibe kerül az esküvői torta?
Ha már tudod, hogy az ízeket és a küllemet is az elképzeléseidhez igazíthatod, itt az ideje rákérdezni, hogy mennyibe is fog kerülni a torta, minden extrával, díszítéssel együttvéve. Az esküvői torta ára szeletenként adódik össze (általánosságban 1200-1800 ft között/szelet), erre még rájöhet a díszítés költsége annak nehézségétől és időigényességétől függően.

Fotó: Dorottya Kanti Photography
4. Van-e lehetőség a kóstolásra?
Nagyon fontos, hogy tisztában légy az ízekkel, ehhez pedig egy kóstoló a legjobb út. Ha a cukrászda nem nyújt lehetőséget a kóstolásra, talán érdemes másik helyet választanod.
5. Van-e portfóliója a cukrászdának más menyasszonyok ajánlásával?
Valós menyasszonyok valós véleménye a legjobb, ami történhet veled a cukrász kiválasztásakor. Ma már ezt könnyedén megteheted a neten: nézegess képeket az adott cukrászda/tortaműhely korábbi munkáiról és kérdezd meg a külön erre a célra létrehozott csoportokban, hogy ismerik-e a menyasszonyok a helyet és milyen véleménnyel vannak róla!

Fotó: Kristoban Photography
6. Egy nagy emeletes tortát vagy több kisebbet érdemes készíttetned?
Nincs olyan szabály, ami azt mondaná, hogy egy több emeletes műalkotással kell lenyűgöznöd a vendégeket. Egy nagy esküvői torta helyett készíttethetsz több kisebbet változatos ízekben és formákban, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezzel lejjebb faraghatsz a költségekből. Sőt! Több torta elkészítése ugyanolyan időigényes, mint egy nagyobb projekt, ezért kérd ki a cukrászod véleményét.
7. Mi szerepel a szerződésben?
Bármilyen szolgáltatóról is legyen szó, az első és legfontosabb dolog a közös együttműködés során, a szerződés megfogalmazása és aláírása! Miután eldöntötted milyen ízeket, textúrákat és díszítéseket szeretnél, ideje megkötni a szerződést, ami tartalmazza a költségeket (beleértve a kiszállítást is), a torta elkészítésének időpontját, a metódusokat, a helyszínnel kapcsolatos információkat, az előleget/foglalót és a lemondási feltételeket. Ha élővirággal díszítenétek a tortát, azt is bele kell fogalmazni a szerződésbe, hogy ezek beszerzése a cukrász vagy a virágos feladata, illetve ki helyezi rá őket a tortára.
Nem vagy benne biztos, hogy minek kell szerepelnie a szerződésben, amit a szolgáltatókkal kötsz? Az ügyvéd válaszol a kérdésre.

Fotó: Imagined by Sofia
8. Mennyi előleget kell letenned?
Általában 20-30% előleget kérnek a cukrászdák, a többit pedig vagy az esküvő előtt egy-két héttel vagy a torta átadásakor kell megfizetni. Ez természetesen helyenként eltérhet, de minden esetben foglaljátok szerződésbe a teljes költségen felül a már átadott előleg mértékét is!
9. Felszámolnak-e külön díjat a kiszállításért?
Sokszor csak az apróbetűből derül ki, hogy a cukrászda nem, vagy csak extra költségért szállítja ki az esküvői helyszínre a tortát. Bár a megfelelő tárolás miatt érdemes a készítőkre bíznod ezt a részt is, azért nem árt, ha előre letisztázzátok mennyibe fog kerülni. Ha helyi tortaműhelyt választottál, lehet, hogy ingyen vagy minimális összegért is megkapod a szolgáltatást, de ha messzebbről érkeznek, vélhetően kilométer díjat kell majd fizetned.

Fotó: György Székely Photography
10. Vállalják-e a helyszínen a desszertpult felállítását?
A fenti kérdéssel összefüggésben kérdezz rá arra is, hogy a helyszínen vállalja-e a cukrászda a desszertpult felállítását. A helyszín, amennyiben külső helyszínről érkezik a torta, minden bizonnyal fel fog számolni extra költséget a torta szeleteléséért. Bár a legtöbb helyen van ehhez szükséges felszerelés, ellenőrizd le még egyszer, hogy tortaszeletelő kés, tortalapát és tortaállvány is a rendelkezésetekre áll. Ha valami hiányos, bérelj a cukrászdától vagy szerezz be sajátot, de előtte kérd el a pontos méreteket!
11. Mi a teendő, ha szeretnétek hazavinni a torta tetején lévő díszt?
Ha te is szeretnél hódolni a szokásnak, és az első évfordulóig megőriznéd az esküvői torta tetején található díszt, hogy együtt fogyasszátok el azt, előre jelezd a cukrásznak, és kérd meg, hogy légmentesen csomagolja el nektek. A marcipán tortadíszek sokáig elállnak megfelelően elcsomagolva! De ha nem szeretnétek eltenni a díszt, akár az esküvői tortátok mini másával is megünnepelhetitek az első évfordulót!
Inspirációra van szükséged? Ezekért a desszertpultokért rajongunk mi!