Finom sütik, házi sütemények melyekkel a torta mellett kedveskednétek a vendégeknek? A modern sütemények mellett bátran visszanyúlhattok a retró lakodalmas sütemények világába is, mert bár a külső sokat változott, a házias ízek épp olyan menők, mint jó pár évtizeddel ezelőtt!
Ahogy a modern igények (és allergiák) átalakították a gasztronómiát, úgy volt kénytelen a cukrászipar is nagyobb fordulatszámra kapcsolni és megtalálni annak a módját, hogyan szólítsa meg mind küllemében, mind alapanyagaiban a fiatalabb generációt. Ha csak az esküvőkre gondolunk, az ezredfordulón a desszertpultnak még se híre-se hamva nem volt. Mindenki megelégedett egy emeletes tortával, amit a rokonok hölgy tagjai által izomlázig gyúrt és dagasztott apró lakodalmas sütemények kísértek.
Fizess elő most online itt!
Ma viszont már elképzelhetetlen, hogy ne több torta szerepeljen a repertoárban, ahhoz illő modern desszertekkel, fánkfallal, cukorka standdal megspékelve, természetesen laktóz-és gluténmentes verzióban, hogy a különböző ételintoleranciával küzdők is nyugodt szívvel fogyaszthassanak.
Bár még mindig szép gesztus, ha a rokonok sütik a süteményeket, fontos, hogy ha erre adják a fejüket, egyeztessenek a párral az allergiákat illetően, és ha kell, mentes alapanyagokból dolgozzanak!
Modern esküvői sütemények, amik látványban is kecsegtetnek
Gyümölcsös tart

Tart: Nano műhelye, Fotó: Love Fern Weddings
A kis pitekosarak igazi non plus ultrák, amiket édesen, gyümölcsösen vagy sósan is felkínálhatsz a vendégeknek.
Macaron

Torta: Emy Cake design, Fotó: Kanti Dorottya
Látványos, könnyen csúszik és bármilyen színben, ízben kivitelezhető. Egy igazi kis franciás luxus a desszertpulton, de az elkészítése tapasztalatot igényel és eléggé macerás, ezért inkább bízd a profikra!
Cupcake

Cupcake: Porcukor Kézműves Műhely, Fotó: With You by Zsuzsi Forgács
Akárcsak a macaron, úgy a cupcake is egy ezerarcú édesség, ami bármilyen ízben, színben és díszítéssel elkészíthető. Az igazán profik teljes műalkotásokat képesek kreálni ebből az egyébként egyszerű modern lakodalmas süteményből.
Cake pop

Cake pop: Tortapingáló, Fotó: Erzsébet Laufer Photography
Vagy másnéven sütinyalóka, tulajdonképpen egy izgalmasabb és látványosabb tálalási formája az egészen házias ízeknek is. Bármilyen süti kiformázható golyó formájúra, amit cukormázzal vagy fondanttal borítanak, majd pálcára húznak.
Pohárdesszert

Pohárdesszert: Sütiség by Viki Víglási, Fotó: Szabó Levente
A pohárdesszertek esetében sem kell búcsút inteni a házi sütemények világának, bármelyik klasszikus elkészíthető ebben a formában is. Nyáron inkább a könnyű, gyümölcsös és hideg változatok domináljanak, míg télen a tartalmasabb, krémes fajták.
…És a legtutibb lakodalmas sütemények, amiknek szintén ott a helyük a desszertasztalon
Lagzis barack

Lagzis barack: Manka Tortaműhely, Fotó: Zsoldos Szandra Photo
Ha van desszert, aminek soha nem szabadna kimennie a köztudatból az a Lagzis barack! Megnyerő külseje, de nem túl bonyolult receptje révén akár egy kezdő cukrász is megpróbálkozhat vele. A vendégek pedig tuti imádni fogják!
Grillázs

Grillázs: Murvai SugArt, Fotó: Tóth Milán
Számos babona kötődik a grillázshoz, ami önmagában és tortaként is megállja a helyét. A főként cukorból, mogyoróból, dióból és mandulából készült édesség annyi boldog házasévet jelent a pár életében, ahány darabkára törik azt.
Kókuszgolyó

Kókuszgolyó: Nándori Cukrászda, Fotó: Dupla Expo
Villámgyorsan elkészül, költséghatékony és a hópihére hajazó apró kókuszforgácsnak köszönhetően még jól is néz ki. Akár meggyel, akár anélkül, nem is kell több érv a klasszikus kókuszgolyó mellett!
Lajcsi szelet

Fotó: Vamos Wedding Photography
Aki töltött el nyári szünetet a nagyszüleinél, az heti egyszer biztosan belefutott a legendás Lajcsi szeletbe, ami mézes tésztalapjával és puncsos rózsaszín krémjével nem csak a vasárnapi menüt koronázta meg, hanem a jeles eseményeket is.
Klasszikus lekváros linzer

Linzer: Nándori Cukrászda, Fotó: Tyukodi László
A barackos és szamócalekváros linzert talán csak a nagymamák tudnak olyan puhára sütni, hogy az szinte elolvadjon a szájban.
Isler

Isler: Bécsi Kávéház és Cukrászda, Fotó: Love Fern Weddings
A klasszikus linzer csokibevonatos rokona szintén nem maradhat le egy házi süteményeket felsorakoztató desszertpultról! Ha csavarni akarunk a jól megszokott isler kinézetén, akkor akár kérhetjük fehér csoki mázzal és gyöngy díszítéssel.
Hókifli
Karácsonykor néha még előkerül a recept, de egy békebeli omlós diós vagy lekváros hókifli vastagon porcukrozva a téli esküvők báját is megadja.
Zserbó

A Zserbó vitatott eredete ellenére is az egyik legrégebbi süteményünk, amit egyesek a 19. század végén már aktívan dolgozó Gerbeaud Emil svájci cukrászmester nevéhez kötnek, míg mások az ’50-es évekre teszik a megjelenését. Bárhonnan is jöjjön ez a tejcsokival bevont, baracklekvárral és darált dióval töltött édesség, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen az esküvőn.
Mézeskalács

Mézeskalács: Mézeskalácsos lány, Fotó: Kanti Dorottya fotográfus
Egy igazi retró klasszikus, ami néhány éve ismét hatalmas népszerűségnek örvend. Akár helyben fogyasztva, akár köszönetajándékként, a mézeskalács különböző díszítései révén teljesen személyre szabható, látványos meglepetés.
Vajas keksz
A vajas keksz vagy más néven dán keksz oszlopos tagja a boltok kínálatának, de a házi verzió az igazi! Az egyszerűen puha, omlós tészta az alap hozzávalókon túl más összetevőkkel variálva, izgalmas ízeket csempészhet az esküvői desszertasztalra.
NE FELEDKEZZ MEG A SÓS FALATOK KEDVELŐIRŐL SEM!
A változatos és színes sütik mellett természetesen jól esik néhány sós ropogtatni való, ami a klasszikus sajtos vagy töpörtyűs pogácsától az izgalmasabb juhtúrós-kapros változatig bármi lehet. A pogik mellett sajtos masni, szezámmagos rúd és apró perecek is kísérhetik a desszerteket, na meg az alkoholos italokat!
Na, de mennyi az annyi?!
Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis hány fajtát és mennyit érdemes rendelni az apró süteményekből. Kisebb létszámú esküvők esetében elegendő, ha a tortát 2-3 különböző süti kíséri, míg nagyobb lakodalmaknál akár a 7-8 eltérő változat sem ritka. Ezeket úgy ajánlott összeválogatni, hogy legyen benne egy krémesebb, egy kicsit könnyedebb, egy teljesen házias, egy fanyarabb, gyümölcsösebb és így tovább, hogy mindenki megtalálja az ízlésének valót.
A nagyobb süteményekből fejenként két szelettel érdemes kalkulálni, az apró kísérősütikből (mint például a hókifli, kosárkák, kókuszgolyó, stb.) négy darabbal, míg a sósakból 20 dekával. Ennek megfelelően, a vendéglétszám függvényében már ki tudod számolni a mennyiségeket. Ha szeretnétek elcsomagolni is belőle, hagyjatok rá egy kicsit a számokra!
Az összhatás sokat számít. Nézegess gyönyörű esküvői desszertpultokat!