Bár nyáron nem kifejezetten a konyhában, a sütő mellett állva szeretjük tölteni az időt, vannak olyan sütemények, amik megérik az erőfeszítést. Ilyen ez a kirobbanóan finom epres Baileys-zel dúsított ekler fánk és macaron is, amit akár már ma megsüthetsz közösen a koszorúslányaiddal! Vigyázz, addiktív!
A koszorúslányaiddal valami közös programon gondolkodtok? Próbáljátok ki ezeket az ínycsiklandóan gyümölcsös epres Baileys-zel felturbózott sütemény recepteket! Csak ne felejtsetek el mindjárt két üveggel venni a nyár kedvenc italából, nehogy elfogyjon az alapanyag mire a sütéshez értek!
Nyiss a nyárra – Kortyolj bele a gyümölcsbe!
A Baileys nyári újdonsága igazi epres kényeztetés az ízlelőbimbóknak. A Strawberries & Cream a könnyed epres tejturmixok zamatát idézi fel a roppanós eper szemek és a bársonyos tejszín találkozásának köszönhetően. Akár a kedvenc süteményed édesíted meg vele, akár a legforróbb napokon jégágyon szervírozod, az íz garantáltan a mennyekbe repít!
EZT SÜSD MEG – EPRES BAILEYS-ZEL TURBÓZOTT EKLER FÁNK

Hozzávalók a tésztához
• 4 tojás
• 100 g liszt
• 80 g vaj
• egy csipet só
• egy lapos evőkanál cukor
• 1 dl tej
• 1 dl víz
Hozzávalók a krémhez
• 3 dl cukrászhab
• 1 dl tej
• Baileys Strawberries & Cream ízlés szerint
• cukor ízlés szerint
• keményítő (elhagyható)
Díszítéshez
• fehér vagy epres csokoládé lapocska
• 1 ampulla Baileys Strawberries & Cream
Az elkészítés módja
1. Egy magas falú edényben alacsony lángon feltesszük főni a vizet, a vajat, a csipet sót és a cukrot.
2. Mikor homogén elegyet kapunk, levesszük a tűzről és folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadjuk a lisztet.
3. Egyesével a masszához adjuk a tojásokat, közben keverjük a tésztánkat, egészen addig, amíg egy könnyed állagot nem kapunk.
4. A tésztát habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire körülbelül tíz centis csíkokat húzunk belőle.
5. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk a fánkokat, így sütjük tíz percig, majd levesszük a hőmérsékletet 180 fokra és további 10-15 percig folytatjuk a sütést.
6. Közben elkészítjük a krémet úgy, hogy minden hozzávalót egy keverőtálba teszünk, és habverővel alaposan felverjük. Ha nem elég kemény a hab ahhoz, hogy habzsákból kinyomjuk, étkezési keményítővel javíthatunk az állagán.
7. A kihűlt fánkok aljára apró lyukakat szúrunk és habzsákkal betöltjük a Baileyses krémet.
8. A krémből nyomunk a fánkok tetejére is, majd egy fehércsokoládé lapocskával és ampullába töltött Baileys Strawberries & Cream-el díszítjük.
EZT SÜSD MEG – EPRES BAILEYS MACARONBA TÖLTVE

Hozzávalók a tésztához
• 10 dkg mandulaliszt
• 3 tojásfehérje
• 50 g cukor
• 260 g porcukor
• pár csepp ételfesték
Hozzávalók a krémhez
• 250 g mascarpone
• fél dl tej
• Baileys Strawberries & Cream (kb 4 cl)
• porcukor (ízlés szerint)
• keményítő (elhagyható)
Az elkészítés módja
1. A tojásfehérjéket habverővel felverjük, közben finoman hozzáadagoljuk a cukrot. Egészen addig verjük, amíg kemény és fényes habot nem kapunk.
2. Ezután beleszitáljuk a mandulalisztet és a porcukrot.
3. Óvatosan, ügyelve, hogy ne törjük meg a keményre vert tojáshabot összeforgatjuk a mandulaliszttel és porcukorral, majd pár csepp ételfestékkel színezzük.
4. A masszát habzsákba kanalazzuk, kivágjuk az alját és zsírpapírral bélelt tepsire apró köröket nyomunk a tésztából.
5. A buborékokat apró paskoló mozdulatokkal eltüntetjük, majd az egészet állni hagyjuk bő fél órán át, amíg érezhetően eltűnik a nedvesség.
6. 140 fokon negyedóra alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk.
7. A krém hozzávalóit összeforgatjuk egy tálban (ha az állagán javítani kell ahhoz, hogy habzsákból kinyomható legyen, akkor egy kanál keményítő jó szolgálatot tehet).
8. A krémet habzsákba töltjük, majd a kihűlt macaronok egyik felére nyomunk belőle.
9. Miután minden második macaronra került krém, rátapasztjuk a tetejét és hűtőbe tesszük a fogyasztásig.
Balatoni álomesküvőnkön is epres Baileys-zel ízesített desszertekbe kóstolhattunk bele, inspirálódj az esküvői filmmel!

Ha tetszett az epres Baileyses ekler fánk és macaron receptje, akkor próbáld ki a klasszikus változatot is!