Fotó: Kiszely Krisztián
A chocoMe 2009-es indulása óta töretlen népszerűségnek örvend immáron nem csak idehaza, hanem országhatáron túl is. A kizárólag prémium minőségű csokoládé alapanyagok és izgalmas ízkombinációk fúziójából születő kézműves csokoládék ötlete Mészáros Gábor ötlete nyomán születik, ami az idei International Chocolate Awards Kelet-Európai versenyen hét újabb elismerést zsebelt be. Nyűgözd le vendégeidet ezekkel az édes meglepetésekkel az esküvődön, köszönetajándék formájában!
EC: 2009-ben csöppentél a csokoládé édes világába. Mi indította el ezt a szenvedélyt benned?
Gábor: Bár közgazdász vagyok, mindig is nagyon érdekelt a gasztronómia világa. 2009-ben, hét évnyi multinacionális munka után elhatároztam, hogy olyan vállalkozás elindításába fogok, ami szorosan kapcsolódik a gasztronómiához. A sok ötletem közül azért a csokoládé mellett döntöttem, mert akkoriban arra volt anyagi lehetőségem.
EC: Már a kezdetektől kiemelt figyelmet fordítasz az alapanyagok minőségére. Honnan szerzitek be ezeket a hozzávalókat? Mennyit utaztok egy-egy alapanyagért?
Gábor: Termékeink sikerének kulcsa a kiemelkedő minőségű alapanyagok használata és azok harmonikus párosítása. Lévén, hogy több mint 20 országba exportáljuk a csokoládéinkat, munkámnak köszönhetően nagyon sokat utazom, és mindig nyitott szemmel járok, nemcsak a konkurens termékeket illetően, de az alapanyagok tekintetében is. Ezen kívül sok nemzetközi szakmai eseményt látogatok, így sikerül mindig újabb és újabb alapanyagokat felkutatni.

EC: Hogyan zajlik a gyártási folyamat?
Gábor: A mai napig pontosan ugyanúgy készül minden, mint amikor elkezdtem és teljesen egyedül dolgoztam, csak éppen sokkal többen vagyunk. A teljes gyártási folyamat kézzel zajlik, a prémium minőségű csokoládétermékek elkészítésétől a csomagolódobozok összeállításáig, valamint maga a csomagolás is.
EC: Ez a nyár igazi díjesővel zárul számotokra, hiszen az International Chocolate Awards Kelet-Európai versenyén hét elismeréssel is gazdagodtatok. Szerinted miben rejlik a chocoMe töretlen népszerűsége?
Gábor: A rendkívül kiemelkedő minőségű alapanyagok kiválasztása, használata, valamint azok illeszkedő párosítása, ötvözve az elegáns csomagolással.

EC: Hogyan zajlik egy ilyen verseny? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie a csokoládéknak ahhoz, hogy egyáltalán esélyesek legyenek a győzelemre?
Gábor: A nemzetközi szakmai versenyeken nem számít a márkanév, a csomagolás, sem a marketing, csak és kizárólag az íz. Az alapanyagok kreatív ötvözése, azok harmonikus használata, valamint az innováció az, amit leginkább pontoznak a zsűritagok. Nyilvánvalóan vannak minőségi előírások, elvárások, amiknek meg kell felelnie a termékeknek a nevezéshez, de ez természetesen a mi esetünkben ez magától értetődő, hiszen a kompromisszum nélküli minőségről szól a chocoMe.
EC: Mennyi ideig tart kikísérletezni egy-egy ízkombinációt? Ilyenkor külön a versenyre is gyártotok termékeket vagy ezek mind a már meglévő szortiment részei?
Gábor: Csak forgalomba helyezett termékkel lehet nevezni a versenyekre. A termékek kifejlesztése fejben sokkal több időt vesz igénybe, mint azok megvalósítása. Vannak esetek, amikor ez összesen fél évet jelent, de volt már olyan termékünk is, amely az ötlet megszületésétől számítva másfél év után lett piacképes.

EC: Mi volt a célod a chocoMe elindításával? Gondoltad volna, hogy néhány év múlva már nemzetközi sikereket könyvelhetsz el?
Gábor: Eleinte a megélhetés volt a cél, sosem gondoltam volna, hogy ilyen nemzetközi sikereket lehet vele elérni, ennyire rövid idő alatt. Persze, a kezdetek kezdetén cél volt a nemzetközivé válás, ezért is a névválasztás, de ez az 5-10 éves tervek között szerepelt. Ehhez képest az elindulásunkat követő harmadik évben már 12 országban volt partnerünk.
EC: A chocoMe portfóliójában jelenleg táblás csokoládék, forrócsokik, drazsék, csokoládéba mártott gyümölcsök, gyümölcs zselék és különböző töltött csokoládék is szerepelnek. Milyen újdonságokat terveztek a közeljövőben? Hol szerezhetik be a csokik szerelmesei a termékeiteket?
Gábor: Jövő évben vezetjük be új termékfejlesztésünket, amin a COVID-időszakban volt idő dolgozni. Még nem szeretném leleplezni, azonban annyit elárulhatok, hogy a fő összetevő a piemonte-i mogyoró lesz. Prémium minőségű csokoládéinkat a chocoMe-t árusító üzletekben, illetve a webshopunkban vásárolhatják meg az érdeklődők, akár esküvői köszönetajándék gyanánt is tökéletes választás.
chocoMe – a prémium minőségű csokoládé
1135 Budapest, Kisgömb utca 23.
www.chocome.hu
www.facebook.com/chocome.hu
www.instagram.com/chocome_official
info@chocome.hu
+36 30 450-1061
A köszönetajándékon túl a desszertasztal is az édes élményekről gondoskodik. Nézd meg a szezon legütősebb torta trendjeit!