Titokzatos külső, intenzív szín, még finomabb belső. Amerika és Gordon Ramsey kedvenc tortája a vörös színű, kakaóval és csokoládéval ízesített vörös bársony torta, ami épp olyan szenvedélyes, mint maga a szerelem. Most nem csak a torta történetét áruljuk el, hanem a receptet is elhoztuk hozzá, hogy bármikor élvezhesd a desszertpult királynőjének bársonyos ízét!
A vörös bársony torta népszerűsége Amerikából indult, méghozzá az Amerikai Mesterszakács című főzőműsornak köszönhetően, amikor Gordon Ramsey megkérte a versenyzőket, hogy készítsék el ezt az ikont, ami nem mellesleg a sztárséf egyik nagy kedvence is. Az adás után rohamosan megugrott a vörös bársony iránti kereslet az Államokban, és nem sokkal később már világszerte követelték a cukrászoktól ezt a rubin szépségű alkotást.
S bár a megszámlálhatatlan tortatrend fényében mostanában egyre kevesebbet hallunk felőle, ha meglátjuk egy-egy cukrászda kínálatában mindig elolvad a szívünk. Gyönyörű színe, lágy piskótája, szenvedélyes vörös-fehér kontrasztja az esküvők valódi éke. Mivel nem egy émelyítően édes és krémes tortáról beszélünk egy nyári esküvőn is kiválóan megállja a helyét, ellenben remekül mutat majd a fényképeken.
Ha kedved kaptál hozzá, hogy kipróbáld a vörös bársony tortát, kövesd receptünket! Ne ijedj meg, sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint hinnéd!

Fotó: Hannah Miles, Naked Cakes: Simply stunning cakes, Steve Painter
Alapvető eszközkészlet
♦ 1 db 20 cm átmérőjű tortaforma
♦ 1 db 18 cm átmérőjű tortaforma
Hozzávalók
A piskótához
♦ 60 g cukrozatlan kakaópor
♦ 340 g szoba-hőmérsékletű vaj
♦ 340 g kristálycukor
♦ 6 tojás, felverve
♦ 340 g finomliszt, átszitálva
♦ 3 teáskanál sütőpor
♦ 3 evőkanál író (vagy tejföl)
♦ 100 g félédes csokoládé, felolvasztva
♦ piros ételfesték, gél állagú
♦ fehér rózsa (cukorvirág) a dekorációhoz
A krémhez
♦ 200 g mascarpone
♦ 400 g porcukor, átszitálva
♦ 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
♦ szükség szerint egy kis forralt tej
A piskótatészta elkészítése
1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
2. A vajat és a cukrot keverjük krémes állagúra, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját.
3. Szórjuk bele a lisztet, a sütőport, az írót (vagy a tejfölt), és keverjük óvatosan addig, amíg egyneművé nem válnak.
4. Ha elkészült, szitáljuk bele a kakaóport, keverjük össze, majd öntsük bele az olvasztott csokoládét és pár csepp ételfestéket.
5. A tojások fehérjéjét csipet sóval verjük keményre, majd lazán forgassuk bele a masszába.
6. Az elkészült tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztva öntsük az előkészített, sütőpapírral kibélelt tortaformákba.
7. Süssük kb. 25–30 percig, közben tűpróbával ellenőrizzük (a tortaformák mérete nem egyforma, a kisebbnek rövidebb idő is elegendő, ezért sűrűbben kell ellenőrizni)
8. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, mielőtt kivesszük a formából.
A krém elkészítése
A krémhez a krémsajtot, a porcukrot és a vajat tegyük egy keverőtálba, és konyhai robotgéppel keverjük az egészet addig, amíg szép sima, egyneműkrém nem lesz. Ha a krém túl „merev”, adjunk hozzá egy kis tejet.
Torta összeállítása
1. Vágjuk vízszintesen a nagyobb piskótát 3, a kisebbet 2 részre.
2. Helyezzük egy tálra a nagyobb piskóta alsó lapját, majd kenjük meg az elkészült krémmel. Helyezzük rá a következő tortalapot, szintén kenjük le, majd fedjük be az utolsó réteggel. A közepére helyezzük el a kisebb torta alsó rétegét és ismételjük meg a réteges betöltést.
3. Ha elkészült, a maradék krémmel vékony rétegben vonjuk be az egész tortát. Nem baj, ha néhány helyen „átlátszik” a torta. Díszítsük virágokkal.
Ez a torta hűvös, légmentesen zárt helyen 2 napig eláll.
Hanna Miles: Naked Cakes
Néhány éve új irányzat jelent meg a tortakészítésben: a Naked Cake, avagy a meztelen torta. Az ilyen torták látvá-nyosak és színesek, remekül illenek hozzájuk a természetes díszek, és valóban magát a süteményt állítják a középpontba. Hannah Miles igazi klasszikusokat fosztott meg a külső máztól, hogy bemutassa a vintage, a rusztikus, az egyszerű és a drámai megjelenés interpretációját. A könyvet rendeld meg itt.
Kíváncsi vagy a szezon legmenőbb tortáira? Itt megtalálod őket!