Egy sütemény, ami nem csupán szív alakú, de isteni málnás mázával tökéletes meglepetés lesz párodnak Valentin napra. Ha nem csak őt, de a násznépet is levennéd a lábáról egy saját készítésű köszönőajándékkal, ne is keress tovább, köszönd meg nekik ezzel a könnyen elkészíthető édességgel, hogy veletek ünnepelnek a Nagy napon!
Kellékek
♥ 2 sütőlappal bélelt sütőlap
♥ szív formájú kiszúró
♥ habzsák
♥ fogpiszkáló
Hozzávalók
♥ 25 g fagyasztott málna
♥ 100 g porcukor
♥ 200 g lágy vaj
♥ 1 teáskanál vaníliakivonat
♥ 1 teáskanál rózsavíz
♥ ½ citromhéj, reszelve
♥ 2 tojás sárgája, enyhén felverve
♥ 250 g finomliszt
♥ ½ teáskanál sütőpor
♥ csipet só
Málnás cukormáz
♥ 125 g friss málna
♥ 1 teáskanál rózsavíz
♥ 400 g finom szemcsés porcukor
♥ kristályosodott rózsaszirom a díszítéshez
A mennyiség kb. 25–30 darab elkészítésére elegendő
Így készül
1. Tegyük a fagyasztott málnát egy konyhai robotgépbe, majd mixeljük apró darabokra.
2. A porcukrot a lágy vajjal együtt tegyük egy keverőtálba és óvatosan kezdjük elegyíteni. Adjuk hozzá a vaníliát, a rózsavizet és a citromhéjat, majd keverd jól össze.
3. Apránként add hozzá a tojásoksárgáját, jól keverd össze, majd szitáld bele a lisztet, sütőport és a sót.
4. Végül keverd bele a felaprított málnát és óvatosan fakanállal keverd össze, hogy egy könnyű, lágy, levegős tésztát kapj (ne keverd sokáig, mert elveszíti lágyságát és kemény lesz). A kész tésztát tekerd frissentartó fóliába és legalább 1 órára tedd be a hűtőbe.
5. A pihentetést követően tedd a tésztát egy lisztezett deszkára. Nyújtsd 2-3 mm vastagságúra, majd a sütikiszúró segítségével szaggasd ki a formákat és tedd a sütőpapírral borított sütőlemezre.
6. 15 percre tedd vissza a hűtőbe, addig melegítsd elő a sütőt 170 C-fokra. A sütő középső rácsán 12–14 percig süsd (amíg a szélén elkezd aranybarna színű lenni). A sütőlapon pihentesd 5 percig, majd ezután vedd ki és hagyd teljesen kihűlni.
Így készül a Málnás cukormáz
1. A málnás cukormáz elkészítéséhez először villával nyomkodd jól össze a málnát, majd szűrd le, hogy a magok ne kerüljenek bele a levébe. Add hozzá a rózsavizet, és fokozatosan szitáld hozzá a porcukrot. Jól keverd össze, amíg elég sűrű nem lesz.
2. Egy kanál hátulján ellenőrizheted a sűrűséget. Mártsd bele egy kanál hátulját a málnás mázba, ha lefolyik róla, adj még hozzá cukrot!
3. Egyesével merítsd a kekszeket a málnás cukormázba (nem kell túl vastag legyen a máz). Tedd tiszta sütőpapírra száradni.
4. A maradék porcukorhoz adjunk vizet és jól keverjük el. Sűrűsége egyforma legyen a málnás cukormázéval. Habzsákba téve jól lehet majd vele díszíteni a süteményt. A habzsákban lévő fehér cukormázzal szépen fel tudod díszíteni a kekszeket, vonalakat, formákat húzva.
Will Torrent: Afternoon tea at home
WillTorrent tavaly megjelent Afternoon Tea at Home című könyve valóságos receptbirodalom, melyben számos olyan desszertre is lelhettek, melyek tökéletesek lehetnek köszönőajándék gyanánt is! A könyvet az Amazonon vásárolhatod meg! Afternoon Tea at Home by Will Torrent. Published by Ryland Peters & Small with photography by Matt Russell