Farkas Martin mindössze tizenhárom évesen készítette el élete első tortáját édesanyja születésnapjára. A cukrászat iránti szenvedélye később meg sem állította New York-ig, ahol tanulmányait és gyakorlati idejét töltötte. Hazaérkezve azonban nem csak a Ron Ben-Israel Cakes-nél szerzett szakmai tapasztalatait, hanem saját, tökéletesre fejlesztett, elegáns és kifinomult stílusát is megmutatja a Martin’s Cakes designer torta választékában, amit kifejezetten kedvelnek az esküvőkön…
EC: Mindössze tizenhárom évesen kezdtél el tortákat készíteni. Minek köszönhető, hogy ennyire hamar rátaláltál a hivatásodra?
Martin: Gyermekkorom óta egészen biztos volt, hogy a gasztronómia területén szeretnék majd elhelyezkedni, de igazán 13 éves koromban vált biztossá, hogy a cukrászat lesz az én terepem. Az első tortámat édesanyám születésnapjára készítettem, nagyon minimális tudással rendelkeztem, kezdetleges eszközökkel dolgoztam, a torta készítéshez szükséges tudást pedig az interneten talált blogokból és videókból lestem el. Így bukkantam Ron Ben-Israel videóira is, akitől aztán később volt szerencsém tanulni.

Nytókép – Connor Delano Photography
Fotó – Instagram:schanna.photo
New Yorkban tanultál és gyakornokként a már említett Ron Ben-Israel manufaktúrájában dolgoztál. Milyen iránymutatásokkal gazdagodtál itt?
Martin: New Yorkban tanultam az International Culinary Centerben, a gyakornoki időmet pedig már a Ron Ben-Israel Cakes-nél töltöttem. Ron mellett rengeteget tanultam. Sikerének egyik fő titka, hogy elképesztő módon figyel minden apró részlet megmunkálására és a tökéletességre. Az itt szerzett tudás, tapasztalat a mai napig kíséri utamat.

Fotó – Instagram:schanna.photo
EC: Miért döntöttél végül a hazatérés mellett?
Martin: Az iskola befejezésével, a Ronnal kötött barátság hatására nagy volt a csábítás, hogy az államokban folytassam hivatásomat. Gyerekkori álmom volt New Yorkban tanulni és élni, mégis a távolság sok mindenre rádöbbentett. Nem tudok ilyen messze élni a szeretteim nélkül, ezért úgy döntöttem, hogy hazaköltözöm. És azt hiszem, jó döntés volt, hiszen designer tortáimban az egyediség mellett mindig ott lesz egy-egy szelet Amerikából is.

Fotó – Instagram:schanna.photo
EC: Itthon milyen stílust képviselsz a cukrászatban?
Martin: Ahogy a magánéletemben, úgy a munkában is fontos számomra a letisztultság és az elegancia, modern elemekkel fűszerezve. Igyekszem arra, hogy a tortáim is ugyanezt tükrözzék.

Fotó – Instagram:schanna.photo
EC: A design kifejezetten nagy szerepet kap a munkásságodban. Milyen díszítő elemeket szeretsz használni?
Martin: Számomra a legkedveltebb dekorációs elemek a cukorvirágok, talán tarthatom is ezt a védjegyemnek. Gyerekkorom óta azon dolgozom, hogy minél szebb és élethűbb virágokat készítsek. Mindemellett nagyon szeretem használni a színes, texturált felületeket, melyekkel nagyon izgalmas végeredményt lehet elérni.

EC: 2024-ben milyen trendek várhatók az esküvői torták terén?
Martin: Főleg a geometrikus alakzatú torták lesznek népszerűek, melyek esetében a torta felülete különböző geometrikus formákkal, festéssel van díszítve vagy akár ehhez a stílushoz illő fém állványt használnak a szintek elválasztásához. Továbbá, várhatóan újra népszerűek lesznek még a vajkrémmel díszített, vintage hatású torták, ahol a tortadekoráció kezdetleges eszközeit alkalmazva, de egy kicsit modernizálva romantikus hangulatot érhetünk el.
A MENTES NAGY SZEREPHEZ JUT A MARTIN’S CAKES-NÉL
Az állati eredetű élelmiszereket hátrahagyva, Martin is tapasztalja, hogy milyen könnyebbséget jelent, ha egy-egy cukrászat kínálatában szerepelnek a desszertek mentes változatai is. Ennek megfelelően kiemelten nagy figyelmet fordít a vegánokra és az ételintoleranciával élőkre, hogy mindenki élvezhesse a Martin’s Cakes tortáit és süteményeit.
Kínálatában glutén-, laktóz-, cukormentes és minden állati eredetű összetevőtől mentes vegán torták is szerepelnek, melynek összetevői felelős gazdaságból származnak.
Főleg a geometrikus alakzatú torták lesznek népszerűek, melyek esetében a torta felülete különböző geometrikus formákkal, festéssel van díszítve vagy akár ehhez a stílushoz illő fém állványt használnak a szintek elválasztásához. Továbbá, várhatóan újra népszerűek lesznek még a vajkrémmel díszített, vintage hatású torták, ahol a tortadekoráció kezdetleges eszközeit alkalmazva, de egy kicsit modernizálva romantikus hangulatot érhetünk el.

EC: A következő esküvői szezonra van még szabad kapacitásod?
Martin: Az elmúlt évek ismeretei alapján azt tudom mondani, hogy a párok sajnos nem szeretnek előre tervezni a tortát illetően. A legelső lépés mindig a helyszín, majd a ruha, dekoráció és a végére marad a torta. Ezért a naptárunk a következő nyári esküvői szezonra általában az azt megelőző télen és kora tavasszal kezd megtelni.
EGY KIS INFORMÁCIÓ A MARTIN’S CAKES-RŐL
Farkas Martin tortadesigner, a Martin’s Cakes tulajdonosa már gyermekkora óta szenvedéllyel tekint a gasztronómiára. Egészen fiatalon, mindössze tizenhárom éves korában kezdett el torták készítésével foglalkozni, majd tanulmányait is ennek szentelte a méltán híres International Culinary Centerben, New Yorkban. Ezt követően, a szakmában óriási tekintélynek örvendő Ron Ben-Israel Cakes-nél töltötte a gyakorlati időszakát. A Martin’s Cakes-nél minden designer torta egyedi tervezéssel, személyre szabottan készül. Speciális rendelés esetén több terv is készül a folyamat elkezdése előtt, így válik valóban különlegessé és megismételhetetlenné minden darab. Martin számára minden megrendelés megtiszteltetés, hiszen ezek által ő is egy-egy fontos esemény részesévé válhat.
EC: Csak tortákat vagy az esküvői desszertpult további édességeit is elkészíted?
Martin: A torták mellett a Martin’s Cakes kínálatában elérhetőek különböző típusú desszertek, mint például a pohárkém, tartelette, macaron vagy cake-pop. Sok esetben a menyasszonyok szeretik, ha nem csak a tortát, de a desszerteket is egy helyről tudják rendelni, ezért ezen a területen is naprakésznek kell lennünk.

EC: Országosan vállalsz megrendeléseket?
Martin: Természetesen tortáink az egész ország területen elérhetőek, hűtőkocsival biztonságosan tudjuk őket szállítani.
Kiváncsi vagy még több Martin’s Cakes design tortára? Lapozz bele a galériánkba!
Martin’s Cakes
Budapest XIII. kerület
www.facebook.com/MartinsCakes
www.instagram.com/martins_cakes/?hl=hu
www.edesvaros.hu/user/portfolio/1889
martins.cakes@outlook.com
Esküvői torta rendelés előtt állsz? Ennek a 11 kérdésnek mindenképp el kell hangzania!