Az idén sem maradt el a „Magyarország Tortája” verseny, ahol nemcsak az ország tortáját, de az Magyarország Cukormentes Tortája is megválasztásra került. Nagyon örültünk, hogy a Parlament patinás falai között elsőként kóstolhattuk meg mind a két tortát, melyek augusztus 19-től országszerte megtalálhatóak lesznek.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt.

Fotó: Nagy Mihály
CURIOSITAS – Kíváncsiság: Magyarország Tortája
Az idén a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” nevű torta, Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása, nyerte a kitüntetést, hogy „Magyarország Tortája” címet viselje 2020-ban. A jeles versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg.

„CURIOSITAS” – latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a nyertes tortára, hiszen izgalmas, újszerű íz kombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz. A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.
A második helyezett Marsa Éva Heléna „Fenséges fügés manna” tortája lett a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászdából, a harmadik helyen a tavaly előtti győztes Sztaracsek Ádám „Tétényi áfonyás mandula” tortája végzett a komáromi Jánoska Cukrászdából. Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotása, a FORTISSIMI – Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére.
Szentivánéji Álom: Magyarország Cukormentes Tortája

Fotó: Erdőháti Áron
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata győzött a Szentivánéji Álom tortával. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.
Ilyen volt a verseny eredményhirdetése, és a torták, amiket elsők között kóstoltunk meg!
Magyarország Tortája 2020
A tortakülönlegességeket augusztus 19-től tudjátok megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák folyamatosan bővülő listáját augusztus 14-től megtaláljátok a www.cukraszat.net oldalon. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.
Az íz már nem kérdés, és mi van a külsővel? Mutatjuk a 20 kedvenc élővirággal díszített esküvői tortánkat!