Fotós: Somornai Tamás Photohraphy
Az ünnepek közeledtével elérkezett a bekuckózás, az egymásra hangolódás, na meg a finom falatok ideje is! Az Angyalok Sütödéje egy ínycsiklandó és izgalmas Baileys-es karácsonyi panna cotta receptjét osztja meg veled, ami jól lehet, hogy a legtökéletesebb karácsonyi sütemény. Ha jót akarsz, készíts mindjárt dupla adagot!
Az ünnepi alkalmak egyik leggyakrabban emlegetett és fogyasztott itala a Baileys, ami az ír whiskey és az ír tejszín háziasításából született 1974-ben. Tom Jago egy olyan selymes és egyedi ízvilágú italt akart kikísérletezni, amit addig sehol a világon nem tapasztaltak. Korszakalkotó találmánya mogyoró színével, a tejszín könnyedségével, kakaó és kávé karakteres ízeivel alkot tökéletes elegyet, amit ma már többféle verzióban: Eredeti Ír krémlikőr, light, belga csokoládés (Chocolate Lux), epres, sós karamellás, almás pite – kóstolhatsz.
Sokszínűségének köszönhetően nem csak a poharakba töltve, de torták és sütemények alapanyagaként is előszeretettel használt a legnagyobb cukrászműhelyekben is. Az Angyalok Sütödéje egy krémesen lágy, könnyeden habos karácsonyi panna cottát készített, aminek receptjét Te is kipróbálhatod az ünnepek közeledtével!

BAILEYS PANNA COTTA
Hozzávalók a panna cottához
- 4 db lapzselatin
- 1 dl 3,5 %-os tej
- 6 dl 30%-os habtejszín
- 10 dkg kristálycukor
- 1 rúd bourbon vanília
Elkészítés:
- A tejet és a tejszínt fazékba öntjük.
- A vaníliarudat hosszában felvágjuk, majd a magokat belekaparjuk a fazékba, és ezután a rudat is beletesszük.
- Közepes lángon felforraljuk.
- A felforrást követően levesszük a tűzről, beletesszük az előzőleg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatin lapokat és a cukrot.
- Folyamatos kevergetéssel szobahőmérsékletűre hűtjük
- Mikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, akkor a pohár harmadáig öntjük, pár órára hűtőbe tesszük.
- A Baileys likőrös résznél a tej mennyiségét cseréljük le a likőrre, majd a megdermedt első rétegre öntjük. A rétegeket ízlés szerint is kombinálhatjuk.

Hozzávalók a Baileys zseléhez
- 150g Baileys
- 3 db lapzselatin
- 50g 30%-os habtejszín
Elkészítés:
- A Baileys-t és a habtejszínt összekeverjük, majd forrásig melegítjük.
- Eközben vízbe áztatjuk a lapzselatint, majd kinyomkodjuk és hozzáadjuk a forrásban lévő keverékhez.
- Folyamatos kevergetés mellett szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a kihűtött panna cottára öntjük.
- Dermedésig hűtőben tároljuk.
Az elkészült pohárdesszertet ízlés szerint díszíthetjük csokoládéforgáccsal vagy felvert habtejszínnel.

EXTRA – Baileys-fehércsoki ganache krém macaronba
Ha komolyabb sütögetésre adnád a fejed az ünnepek előtt, készíts egy szuper roppanós macaront Baileys-fehércsoki ganache krémmel!
Hozzávalók a Baileys-fehércsoki ganache krémhez
- 100 g min. 30%-os tejszín
- 200 g fehércsokoládé
- Baileys ízlés szerint
Elkészítés:
- A tejszínt egy fazékban forrásig melegítjük.
- Egy külön edényben kimérjük a fehércsokit, amire ráöntjük a tejszínt.
- Egyneműre keverjük őket.
- Baileys-el ízlés szerint ízesítjük.
- Hűtőben kihűtjük.
- A kihűlt, de még krémes állagú ganache-al megtöltjük a macaron talpakat.

EGY KIS INFORMÁCIÓ AZ ANGYALOK SÜTÖDÉJÉRŐL
A műhely cukrásza, Dávidné Kelemen Éva gyermekkora óta imád sütni, viszont évekig csak hobbi szinten volt jelen az életében. 2017-ben tért vissza gyökereihez, és alapította meg házias jellegű manufaktúráját, az Angyalok Sütödéjét Sármelléken. Éva fő elhivatottsága, hogy visszatérjen a hagyományos cukrászathoz, a legtöbb receptjét még a dédmamájától örökölte, mint például a zserbóét, a linzerét vagy Lajcsi-szeletét. Ezek mellett viszont elengedhetetlennek tartja, hogy naprakész tudása legyen, és kövesse az aktuális trendeket. Az esküvői tortáknál és desszerteknél fontos számára az alapanyagok minősége, valamint az ízek és a részletek harmóniája mellett, hogy a pár személyisége és ízlése is tükröződjön.
