Ahol a csokoládé és a művészet a lehető legmagasabb szinten találkozik, biztosak lehetünk benne, hogy valami igazán különleges fog születni. A ZAX kézzel készített, egyedileg megformált és megfestett gourmet bonbonjai műalkotásnak is beillenek; nem titkolt céljuk pedig, hogy szépségükkel és rendhagyó íz kombinációjukkal felrázzák az édességipart. Az egyszerre vagány és elegáns bonbonok köszönetajándékként is tökéletesek!

A ZAX Hungária prémium kézműves csokoládé húsvétra megalkotta nektek a legszebb húsvéti tojásokat
EC: Honnan jött a ZAX ötlete? Mióta foglalkoztok csokoládékészítéssel?
Ferenc: Ahogy egy barátom nemrégiben mondta: „Ha az embernek van egy hobbija, akkor a hobbijára költ. Ha az embernek a felesége a hobbija, akkor a felesége hobbijára költ.” A feleségem, Zsuzsa, nagyszerűen süt, de a krémes, tükörmázas sütemények után valami újdonságra, kihívásra vágyott. Így kb. 10 évvel ezelőtt kezdett el bonbonokkal is foglalkozni, először csak alap tanfolyamokon, majd egyre mélyebben beleásva magát a különböző technikákba. A kezdeti néhány egyszerűbb bonbon elkészítése hamarosan átment nagy mennyiségű és változatos variációk kísérletezésébe, amit a családunk és barátaink örömmel fogadtak. A karácsonyi bonbon ajándékozás hagyományteremtő lett, legutóbb már több, mint ezer bonbont ajándékoztunk szeretteinknek karácsonyra. A barátok már nyitva hagyják a kaput december 24-én délelőtt, mert „jön a Fercsi az isteni bonbonokkal„. Kicsit már elvárás is lett, azt hiszem. Egyre többen unszoltak minket, hogy évközben is elérhető legyen a csokink, záporoztak a kérések, hogy Zsuzsi készítsen nekik alkalmanként, szívesen fizetnek is érte. Végül megadtuk magunkat a kereslet nyomásának, hiszen láttuk, hogy nagy a potenciál, és ezzel érdemes lenne komolyabban foglalkozni. Az elmúlt 27 évben Zsuzsa segítette az én vállalkozásom, most cseréltünk, és én támogatom az ő álmát. Tavaly nyáron nekiültünk, felépítettük a brandet, a stratégiát, a termék portfoliót, összeállítottuk az üzleti tervet, és belevágtunk.

EC: A ZAX egy viszonylag új márka az édességpiacon. Milyen célokat tűztetek ki magatok elé? Mi a filozófiátok a gyártásban?
Zsuzsa: Csokoládéműhelyünk célja, hogy egyedileg megformált, festett, kézzel készített, prémium termékeket készítsünk fogyasztóink számára. Ahogy a mottónk is hirdeti, vagány, merész és stílusos csokoládét szeretnénk készíteni. Csakis magas minőségű hozzávalókkal dolgozom, korszerű gyártási technológiák segítik a munkámat, és folyamatosan fejlesztem magam, tanulok – kísérletezéssel, termék újításokkal, új ízek kombinálásával. És ami még fontos nekünk, hogy mindig megújuljunk: követem és formálom is egyben a legújabb trendeket. Kiállításokon, workshopokon veszek részt, kutatom a legjobb alapanyagokat, beszerzési forrásokat.

EC: A minőségi hozzávalókért utazni sem vagytok restek. Milyen alapanyagokkal dolgoztok? Milyen termékek szerepelnek jelenleg a portfóliótokban?
Ferenc: Így van! Imádunk utazni, így gyakorlatilag összekötjük a kellemest a hasznossal és utazásainkat úgy szervezzük, hogy egyúttal beszerezzük a legjobb alapanyagokat. Például a Zsutella a híres piemonti mogyoróból készül, amit az olaszországi Piemontban tett utazásunk során szereztünk be, illetve az ott kötött üzleti kapcsolataink által szerezzük be mindmáig. Magát a csokoládét, tehát a bonbonok burkát és a táblás csokik alapját elsősorban a francia Valrhona termékeivel készítjük, ami a világ egyik legismertebb prémium csokoládéja. Ezen kívül dolgozunk még az olasz Crea és Domori csokoládékkal is. Érkezik még csokoládé alapanyag Dél-Amerikából és Afrikából, vanília Madagaszkárról, mandula Kaliforniából, és ezt a listát tovább bővítjük ezután is.

EC: Nem csak az ízekre, hanem a külcsínre is kiemelt figyelmet fordítotok, hiszen a táblás csokikat és bonbonokat egyenként, kézzel festitek. Pontosan hogy kell elképzelni ezt az eljárást? Ez azt jelenti, hogy nincs két egyforma designba öltöztetett csoki?
Zsuzsa: Bizony, mindegyik darab egyedi és megismételhetetlen. Természetes van hasonlóság, hiszen az alapanyag, az eljárás ugyanaz, és az egyszerre készült töltelék is ugyanolyan. A különbözőség abban van, hogy minden bonbont kézzel festek, és sosem húzom kétszer ugyanúgy az ecsetet vagy a szórópisztolyt. A bonbonok megfestése színvilágában harmonizál a töltelék ízeivel, így érek el egyfajta egységet a látvány és az ízlelőbimbók között a kóstolás során.

EC: Az óriás praliné alapanyagai között azonnal szembetűnt a szarvasgomba. Mennyi ideig tart kikísérletezni egy-egy ilyen izgalmas íz kombinációt?
Ferenc: Az évek meg a rutin. A szarvasgombás, óriás praliné épp egy piemonti partnerünktől származik. Zsuzsa sok fortélyt ellesett a tanfolyamokon, workshopokon az évek során, emellett folyamatosan tanulmányozza a világhírű bonbonkészítők munkáját, figyeli a trendeket. Továbbá arra is szán időt, hogy a konyhában „játszadozzon” az alapanyagokkal és mindig új ízekkel, kombinációkkal rukkoljon elő. Mint mondtam, a folyamatos megújulás alapvető számunkra, ami így is megmutatkozik.

EC: Mondhatjuk, hogy termékeitekkel már-már gourmet szintre emelitek a csokoládéfogyasztás színvonalát?
Ferenc: És mondjuk is! Nem titkolt célunk, hogy egy olyan prémium minőségű csokoládé gyártóként váljunk ismertté, akiket a gourmet szakma is egyöntetűen elismer, támogat. Azt hiszem, jó úton haladunk, hiszen mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az elmúlt hetekben meghívást kaptunk például a Magyar Borok Báljára, a Dining Guide gálára, a Global Champagne Day-re, a Furmint Februárra, és akkor ez még csak a kezdet!

EC: Műhelyetek Komáromban, a Duna partján található. Ez egyelőre csak a gyártás helyszíne vagy akár be is sétálhatnak és kóstolhatnak az érdeklődők?
Zsuzsa: Gyertek, várunk szeretettel! És csokival! A gyártás helyszíne valóban a komáromi Duna-part, olyannyira, hogy kb. 10 méterre vagyunk a folyótól és gyönyörű kilátás nyílik a temperáló gép mellől a Dunára és a komáromi Erzsébet hídra. A műhely bejáratában lett kialakítva egy kis shop, ahol mindig vannak a pultban bonbonok nagy választékban, éppen az aktuális ízekből. Természetesen a termék portfóliónk minden eleme megtalálható, hétfőtől péntekig 10-től 16:30-ig, szombaton pedig 10-12 óra között várjuk az ínyenckedni vágyókat, kóstolókat, gourmet-kat, habzsolókat, csoki függőket és bárkit, aki bekapna egy jó bonbont!

A ZAX gourmet bonbonjai és táblás csokoládéi nem mindennapi köszönetajándékként jelennek meg az esküvődön, melyeket akár egyszerűen, egyetlen kattintással megrendelhetsz a ZAX webshopjából!
Személyes vásárlás pedig a Hegyvidék Bevásárlóközpont – Delizia Gourmet & More üzletében, a Pauler utcai Cho Coco Cafe & Chocolate Shop-ban, valamint a Rózsakert Bevásárlóközpont – Rose Édesség üzletben lehetséges!
ZAX csokoládéműhely és SHOP
1051, Budapest, Sas utca 15.
www.zaxchoco.hu
www.facebook.com/zax.hungary
www.instagram.com/zax_choco
vf@decart.sk
zsu.decart@gmail.com
+421 903 700-754
+421 903 446-094
Menyasszonyi cipő, de hogyan? Ezekért a stílusos menyasszonyi cipőkért nem csak mi vagyunk megőrülve!