Újhullámos, modern, személyre szabott – a mai esküvők leginkább ezekkel a jelzőkkel illethetők. Az esküvők hagyománya és a párok igénye is rengeteg változott az évek, évtizedek alatt és ma már nagyon sok akkor szinte kötelező elem merült a feledés homályába. De valóban kínos, ha valakinek a rég dédelgetett álma egy hagyományos magyar esküvő grillázstortával, éjfélkor töltött káposztával, menyecsketánccal.
Hagyományok, amiktől megváltunk az évek során
Persze rengeteg szokás kikopott, avittá vált és némelyek csak lokálisan voltak elterjedtek, így is azt mondhatjuk, hogy a köztudatban egy esküvő képe már korántsem a fentebb leírtak szerint él. A legnagyobb változás a menyasszonyi ruhák terén érhető tetten: a hagyományos magyar esküvői ruha minél díszesebb volt, annál nagyobb tekintélyt jelentett a család számára, hiszen ebből egyenesen következett a vagyonosságuk. Ma már inkább a kifinomult, letisztult darabok a kelendők, egy-egy hagyományos darabra egyenesen akasztjuk a giccses jelzőt.
Egyre ritkább az is, hogy a talpalávalót lakodalmas zenész vagy cigányzenekar szolgáltassa, holott a hagyományos magyar esküvőnek pontosan ez adta a sava-borsát. A modern, friss esküvőkön akusztikus zenekar, komolyzenekar, zongorista vagy DJ szórakoztatja a násznépet.

Van den Bosch Sydney és Egerszegi Tomi nagy napján is több hagyományos magyar esküvői szokás is megjelent.
Ahogy a rigmusokban beszélő vőfélyeket felváltották a sokkal összetettebb feladatkörrel megbízott ceremóniamesterek, úgy hagytuk magunk mögött a tojásgörgetést, a menyasszonyrablást, a cipőből ivást, a székfoglalót és a seprűtáncot. Sőt, ma már a játékok is teljesen elhanyagolhatók, hiszen a szórakoztatás teljesen új szintet ütött meg a koktélbároknak, italkocsiknak, szelfi automatáknak és ugrálóváraknak köszönhetően.
A menüsort és a desszerteket is igyekszünk minél körültekintőbben és változatosabban rendelni. Már nem a nőrokonok gyúrják a tésztát a tyúkhúsleveshez és sütik a házi süteményeket akár napokon át. Kivételesen ritka a grillázstorta, ami egykor a házasság legfőbb szimbóluma volt és a torta tetején sem álldogál már mereven a marcipán menyasszony és a vőlegény. A férfirokonok pedig nem azzal foglalatoskodnak, hogy kupába töltsék a folyóbort és a házipálinkát az esküvő előtti este.

Fotó: Tóh Milán

Fotó: Zsoldos Szandra Photo
Egy hagyományos magyar esküvő menete
- A menyasszony kikérése a családi háznál a vőfély vezetésével
- Út a polgári esküvő helyszínére, majd a templomba lovashintón vagy gyalog a násznép kíséretében (nászmenet)
- Érkezés a lakodalmas helyszínre, ahol a vőfély köszönti a vendégeket
- Tradicionális vacsora tyúkhúslevessel, pörkölttel, húsokkal és házi süteményekkel
- Esküvői játékok
- Menyasszonyrablás
- Menyasszonytánc
- Torta
- Menyecsketánc
- Éjféli vacsora töltöttkáposztával
- Mulatozás hajnalig
- Gyertyafény keringő
Amit a mai napig hűen őrzünk
A hagyományos magyar esküvő elsőszámú helyszíne a klasszikus fehér sátor, ami a mai napig közkedvelt, persze nem pont abban a formában, amiben néhány évtizede. Ha egyszerre szeretnénk élvezni kint és bent is a nagy napot, nem is kell jobb megoldás egy vízhatlan, elegáns fehér sátornál, ami dekorálható fentről függesztett virágokkal, kellemesen hűthető vagy éppen fűthető és esetleg áttetsző ablakokkal kelt még fényűzőbb hatást.
Ugyancsak megmaradt az a szokás, hogy a menyasszony éjfélkor piros menyecskeruhára vált. Ennek divatja igyekszik megőrizni a magyar viseletek szépségét, de mindezt mai, hordható formában. Nem ritka egy húzózsinóros, kalocsai vagy matyómintás menyecske ruha a modern esküvőkön sem.

A táncokat illetően is több régi hagyomány él tovább, ahogy megmaradt az első tánc vagy másnéven nyitótánc kultusza, úgy sokan eljárják a gyertyafény keringőt is, ami egyfajta lezárása a lakodalomnak. Ilyenkor a táncparkett gyertyafénybe borul és a menyasszony vagy az édesapjával, vagy a friss házasok együtt eljárják a záró táncot, miközben a vendégek körben állva, egy-egy szál gyertyával figyelik őket.
Ahogy búcsút intettünk a pandémia miatti korlátozásoknak, úgy egyre többen kezdték el kiélvezni a nagy napot akár egy teljes esküvői hétvége keretében. A régi esküvőkre szinte kivétel nélkül jellemző volt, hogy a mulatság két-három napon át is tartott, szigorú menetrenddel, aminek szerves részét követte a lakodalom másnapjának reggelére időzített morzsaparti. Ennek szinonimája manapság a brunch, amikor pezsgővel, svédasztalosan, kicsit újragondolva kerülnek felszolgálásra a lagziból megmaradt sütemények és hidegtálak friss gyümölcsökkel.


Konklúzióként mondhatjuk, hogy bár az esküvők és ezzel együtt az igények is rengeteget változtak, a mai napig tudunk meríteni a múltból, – még ha átfazonírozott formában -, mert a nemzeti örökségünk csak így maradhat fent, és ezáltal osztozhatunk egy kicsit őseink örömében.