Ahány ház, annyi szokás. Van, aki pihenteti a tojásfehérjét felhasználás előtt, majd szobahőmérsékleten hagyja a felhasználás napján, de van olyan is, aki megmikrózza a felhasználás előtt. Tapasztald meg, hogy neked melyik variáció jön be!
Hozzávalók
• 15 dkg porcukor
• 15 dkg darált dió (előzőleg serpenyőben kicsit érdemes megpörkölni, szárítani, de csak óvatosan, hogy ne égjen oda)
• 2x 5,5 dkg tojásfehérje
• ételfesték
• 15 dkg kristálycukor
• 3,8 dkg víz
Krémhez
• 100 g min. 70% étcsokoládé
• 100 g tejszín

FONTOS! A macaron elkészítésének alapja a nagyon pontos anyagmennyiség. Mindent pontosan ki kell mérni! Cukorhőmérőt már szinte bárhol be lehet szerezni pár ezer forintért, enélkül nekiállni sajnos lehetetlen vállalkozás. Az eredeti macaron alapja a mandulaliszt, de mivel elég drága alapanyag, így bármivel helyettesíthető, mint pl. dió. mogyoró.
Kísérletezz bátran!
• Ha nincs kedved alap ganagche készítéséhez, nyugodtan használj lekvárt tölteléknek. A macaron bármivel tölthető, legyen akár sós, akár édes. Rajtad áll!
• Amennyiben nem mandulaliszt a macaron alapja, akkor több ételfestéket kell használj, mivel az egyéb termények alapból sötétebb színűek. De az ételfesték ez esetben el is hagyható.

Így készül
1. A pörkölt darált dióhoz szitáld hozzá a porcukrot, majd öntsd hozzá az egyik tálka tojásfehérjét, amivel addig kell keverni, míg kb. marcipánállagú nem lesz.
2. Tedd a kristálycukrot vízzel egy kis edénybe és közepes lángon 110 fokig melegítsd. Fontos, hogy állandóan szemmel tartsuk, nehogy karamellizálódni kezdjen.
3. Ha elérte a 110 fokot, akkor a másik tálkába kimért tojásfehérjét kézi mixerrel a legnagyobb fokozaton kezdd el felverni.
4. A cukorszirupot 118 fokig kell hevíteni, majd nagyon vékony sugárban folyamatos keverés mellett csorgasd a felvert tojásfehérjéhez, és keverd addig, míg teljesen kihűl. Csorgatásnál ügyeljünk arra,hogy a szirup ne érjen az edény falához,mert egyből megszilárdul.
5. Ezután keverd össze a darált diós masszával, és színezd meg a kiválasztott festékkel, majd a színezett masszát töltsd habzsákba.
6. Vágj a tepsi aljának megfelelő méretű sütőpapírt, melyre előzőleg elő rajzolhatod a korongok méretét, de már szuper macaron aláátéteket is lehet kapni. A habzsákból nyomj egyforma méretű halmokat, határozott mozdulattal.
7. Ha ezzel elkészültél, a tepsit finoman csapkodd az asztalhoz, hogy a légbuborékok eltávoznak a macaronokból. Ebben az állapotban még lehet plusz szóróanyaggal díszíteni a kalapokat (ilyen kis plusz lehet például a dió vagy a szezámmag).
8. Hagyd a macaronokat a tepsiben kb. fél óráig bőrösödni, amig szemmel láthatóvá nem válik, de ha az ujjaddal finoman megtapogatod és nem tapad, akkor már mehet is a sütőbe.
9. Tedd be a 180 C-fokos, előmelegített sütőbe. Kbörülbelül 13-15 perc alatt készül el. Sütés közben, félidőnél azonban egyszer picit tárd ki a sütő ajtaját.
10. Csak amikor telesen kihűlt, akkor szedd le nagyon óvatosan a sütőpapírról, úgy, hogy a papírt picit visszahajlítva lehúzod róla.
11. Készítsd el a tölteléket. Ehhez a tejszínt forrald fel, majd öntsd a csokira. Keverd el benne alaposan, majd hagyd hűlni. Tedd habzsákba, majd megtöltheted vele a macaronokat.
Fotó: Andráska Krisztián, recept: Miss Cupcake
Találd meg a hozzád illő karikagyűrűt: töltsd ki a tesztünket!