Fotó: Wedding is Coming, Torta: Tortapingáló
Még ötleted sincs, hogy milyen desszert kerüljön a karácsonyi ünnepi asztalra? Ez a Baileys-es csokitorta sokkal könnyebben elkészíthető, mint gondolnád, ráadásul annyira finom, hogy biztosan egy morzsa sem marad belőle!
Az ünnepi alkalmak egyik leggyakrabban emlegetett és fogyasztott itala a Baileys, ami az ír whiskey és az ír tejszín háziasításából született 1974-ben. David Dand egy olyan selymes és egyedi ízvilágú italt akart kikísérletezni, amit addig sehol a világon nem tapasztaltak. Korszakalkotó találmánya mogyoró színével, a tejszín könnyedségével és a kávé karakteres ízével alkot tökéletes elegyet, így nemcsak a poharakba töltve, de torták és sütemények alapanyagaként is előszeretettel használt a legnagyobb cukrászműhelyekben is. Próbáld ki a karácsony közeledtével ezt a látványos és ínycsiklandó Baileys-es csokitortát!

Fotó: Wedding is Coming, Torta: Tortapingáló
Téli lapszámunk fotózásán volt szerencsénk kóstolni ezt a különleges, mégis egyszerűen elkészíthető Baileys-es csokitortát, aminek receptjét Gál Noémi, a Tortapingáló cukrásza osztotta meg velünk.
Hozzávalók
A piskótához
- 6 db tojás
- 120 gramm kristálycukor
- 20 gramm vaníliás cukor
- 90 gramm fehérliszt
- 30 gramm cukrozatlan kakaópor
- 6 gramm sütőpor
A krémhez
- 200 gramm étcsokoládé
- 100 ml Baileys
- 500 ml habtejszín
Díszítéshez
- 2 kanál olaj
- 100 gramm étcsokoládé
- Bármilyen csokoládé dekorációnak

Fotó: Wedding is Coming, Süti: Tortapingáló
A piskóta elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és béleljük ki sütőpapírral egy 20 cm átmérőjű sütőforma alját.
- Válasszuk szét a tojásokat, majd kezdjük el felverni robotgéppel a tojásfehérjéket két kanál kristálycukor hozzáadásával. Nem kell nagyon keményre verni, mert akkor összeesik a piskótánk. Ha kész, félretesszük.
- Felverjük a tojássárgákat a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Addig verjük, míg a cukor teljesen el nem olvad, és amíg jó habos állagot nem kapunk.
- Miután felvertük a tojásos masszákat, óvatosan összekeverjük őket. Először a sárgájás masszához tegyünk egy kicsi fehérjét, majd keverjük el jól spatula vagy fakanál segítségével.
- Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a többi fehérje masszát óvatos mozdulatokkal, és keverjük egyneművé ügyelve arra, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habunkat.
- Ezután folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az átszitált lisztet, sütőport és kakaóport. Az összekevert masszát öntsük a sütőformába és körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.
- Sütés után kihűlésig félretesszük.
A krém elkészítése
- A csokoládét darabokra törjük és vízgőz felett Amíg olvad a csoki, a habtejszínt robotgéppel félkeményre verjük.
- A felolvadt csokihoz folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az 1 dl Baileys-t és jól elkeverjük.
- A Baileys-es csokit hozzáöntjük a félig felvert habtejszínhez és robotgéppel addig verjük, míg a pudingos állagnál keményebb krémet nem kapunk.
A torta összeállítása
- Vegyük ki a piskótát a formából. Vágjuk el úgy, hogy három egyenlő magasságú piskóta lapot
- A krémet osszuk el három egyenlő részre. Két réteg között kenjük el a krémet majd, ha betöltöttük a piskótát a maradék krémmel kenjünk körbe az oldalát és a tetejét is.
Díszítés
- A vízgőz fölött felmelegített csokoládéhoz egy-két kanálnyi olajat adunk. Habzsákba töltjük és óvatosan a torta oldalán körbe elkezdjük a csoki csurgatását.
- Végül nekünk tetszőleges csokoládékkal dekoráljuk a torta tetejét.

Kipróbálnál még több Baileys-es sütemény receptet? Kattints a következőért!