Ezek az igazán frissítő nyári Baileys sütik egyenesen a dél-olaszorsági partokra repítenek. A készítésük üdítően egyszerű, így nem csak az esküvőre jó választás, de idén nyáron a leánybúcsúk kötelező eleme is.
Elhoztunk nektek három igazán nyári hangulatot idéző Baileys süti receptet, amihez a Baileys limitált kiadású ’Baileys Colada’ ízét használtuk. Ez a likőr a maga 17%-os alkoholtartalmával önmagában jégre töltve is megállja a helyét a baráti összejöveteleken, de az Áfonya Tortaműhely zseniális Baileys Colada desszertjeitől bárkinek összefutna a nyál a szájába. Mi pedig elhoztuk neked a recepteket, hogy ne csak a szemed lakjon jól.

Baileys Colada cannoli
A cannoli egy kalsszikus olasz desszert, ami tradicionálisan egy ropppanós tészta bunda riccottás sajtkrémmel töltve, ami maga az édes álom. Gyakran mazsolával és csokoládéval ízesítik, de mi ezúttal egy sokkal különlegesebb Baileys süti változatot hoztunk nektek.
Hozzávalók
Tészta
- 150 g liszt
- 1 ek porcukor
- Csipet szódabikarbóna
- Csipet só
- Fél tk fahéj
- 30g van
- 1 tojás
- 50 ml fehérbor
- Napraforgóolaj a sütéshez
Krém
- 500 g friss ricotta
- 70 g porcukor
- 40 ml Baileys Colada
Elkészítés
Tészta
1. A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fahéjat egy csipet sóval egy tálba öntjük.
2. Hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
3. A tojássárgáját összekeverjük a fehérborral, majd ezt is a tésztához öntjük, és sima tésztává gyúrjuk.
4. Végül becsomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát, de előző nap is elkészíthetjük.
5. A tésztát kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudjuk – ha van, használjunk tésztagépet ehhez a folyamathoz.
6. A tésztából 11 cm-es köröket vágunk ki, majd körbe tekerjük egy-egy cannoli formán, és a tésztát tojásfehérjével ragasszuk össze az érintkezésnél.
7. Egy edényt harmadáig töltünk olajjal, és nagyjából 180 °C fokra melegítjük. A cannolit (a formákkal együtt) egyenként megsütjük, ügyelve arra, hogy mindenhol átsüljön. Körülbelül 45-60 másodperc egy darab sülési ideje, ez idő alatt a tészta aranybarnára sül (ha nem érte el ezt a színt, akkor még süsd tovább), és a buborékos lesz a felülete.
8. Óvatosan kivesszük a cannolikat az olajból egy fogó segítségével, és nagyon óvatosan lerázzuk a formáról, a felesleges olajat egy konyhai törlő segítségével leitatjuk. Sütés közben ügyelj arra, hogy az olaj mindig 180 C-os legyen, és ne melegedjen túl.
Krém
1. Tedd a ricottát, a cukrot és a Baileys-t egy tálba.
2. Keverjük simára, ha a keverék száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis Baileys-t, amíg sűrű krémes állagot nem kapunk.
3. A ricottás keveréket tegyük a hűtőbe 1 órára.
4. Ha a krém kihűlt egy habzsák segítségével töltsük meg a cannolihéjakat mindkét végéről.
5. Díszíthetjük porcukorral, csokival, de akár tört magvakkal, mint mogyoró és pisztácia. Mi kókuszreszelékbe forgattuk a két végét.

Ananászos Baileys Colada tiramisu
A tiramisut mindenki ismeri, a kávés-mascarpone krémmel rétegezett piskóta egy konfort íz. Mi ezúttal egy Baileys süti változatot hoztunk el nektek, ami nem csak az alkoholtól lesz pikáns, hanem a benne lévő citromtól és ananásztól, ami azónnal kiránt a konfortzónádból a jó értelemben.
Hozzávalók
- 200 ml víz
- 90 g cukor
- 200 g babapiskóta (nem cukorba forgatott)
- fél ananász
- 2 citrom leve
Krém
- 30 ml Baileys Colada
- 3 tojás
- 100 g cukor
- 200 ml tejszínhab
- 250 g Mascarpone
Elkészítés
Krém
1. A tojásokat a cukorral és Baileyssel egy tálba rakjuk, és vízgőz felett melegítjük. Vigyázat, nehogy megfőzzük a tojásokat, éppen csak melegítsük meg a keveréket!
2. Levéve a tálat vízgőzről a krémet habverővel addig keverjük, amíg ki nem hűl a keverék.
3. A tojássárgáját összekeverjük a fehérborral, majd ezt is a tésztához öntjük, és sima tésztává gyúrjuk.
4. A tojásos keverékhez óvatosan hozzákeverjük a mascarponet
5. Habbá verjük a tejszínt, amit úgyszintén belekeverünk a krémbe.
Összeállítás
1. Egy lábasban felforrósítjuk a vizet, és hozzáadjuk a cukrot, folymatosan keverjük, hogy feloldódjon a cukor, és ha felforrt, beleöntjük két citrom levét.
2. A kapott szirupot öntsük át egy tálba, és hagyjuk kihűlni.
3. A szirupba mártsuk bele a babapiskótát, majd pakoljuk le az első réteget egy tepsibe.
4. A tetejét megkenjük a mascarponés krémmel, majd a szeletre vágott ananászkarikákból képzünk egy újabb réteget.
5. Folytassuk egy újabb réteg áztatott babapiskótával, és ezt addig ismételjük, amíg az összes hozzávalót el nem fogy.
6. Díszítsd a tetejét kókuszreszelékkel, és tálalás előtt legalább három órát pihentesd az ananászos tiramisut a hűtőben.

Baileys Colada koktél
Utolsókén egy koktél receptet hoztunk nektek, amit 5 prec alatt elkészíthettek, és élvezhetitek a trópusias ízvilágot.
Hozzávalók
- 1,5 dl Baileys Coldada
- 1 szelet ananász (+ ízlés szerint a dekorációhoz)
- 1 dl ananászlé
- 3-4 jégkocka
Elkészítés
1. Az alapanyagokat egy turmixba öntjük, és simára daráljuk.
2. Az elkészült koktélt jégágyra töltjük, és a poharat egy darab ananásszal dekorálhatjuk. Frissítő ital a forró nyári estékre.
Kíváncsi vagy milyen desszertek hódítanak 2023-ban? Válaszd ki a hozzád illőt az esküvődre!