A desszertpult megjelenése óta az esküvői torta sokkal több, mint egy egyszerű édesség. Valódi műalkotás, aminek a külleme épp oly fontos, mint ízeinek harmóniája. S itt még nem is állhatunk meg, hiszen egy komplett süti sarokhoz elengedhetetlenek az apró sütemények, amik stílusukkal reflektálnak a tortakölteményekre. Ennek megtervezése rengeteg fantáziát igényel, és az sem árt, ha tisztában vagy a költségekkel. Szabari Éva, a Tortapalota cukrászmestere megválaszolta az esküvői torta és a desszertpult kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket.
EC: Egyre gyakoribb, hogy a párok több különböző ízű és formavilágú tortát, illetve ahhoz illeszkedő apró süteményt, kekszet, esetleg cupcake-t választanak. Te mit gondolsz az ilyen precízen megalkotott desszertpultokról?
Éva: Ma már szinte minden esküvőre készítünk desszert bárt is. Az ifjú pár minden vendég asztalára nem kínál külön süteményeket, elkerülve ezzel azt, hogy esetleg egy-egy asztalról nem fogy el. Az apró süteményeket külön desszertszigeten kínálni azért praktikusabb, mert így kicsit lejjebb kalibrálható a szeletszám, ez által jobb minőségű sütikre is jut anyagi keret.
Továbbá azért is előnyösebb ez a megoldás, mert egyfajta csábító ereje is van, muszáj a sütiért felállni az asztaltól, szóval emiatt különleges hangsúlyt kap a sütik külleme és maga az asztal díszítése is, hívogató kell, hogy legyen. A desszertasztalnál könnyen megismerkedhetnek egymással a vendégek, ez által hamarabb „hangulatba” jönnek.
EC: Milyen új torta trendek hódítanak most (technika, íz, szín, forma)? A Tortapalotánál melyekkel dolgoztok?
Éva: Még mindig hódít a pucér torta, de már inkább a fél pucér változata. Itt már csak itt-ott kandikál ki a piskóta. Talán még gyakrabban készítünk olyan tortát, amit teljesen befedünk krémmel. A krémet különböző módon tudjuk felkenni, néha teljesen simára, ami olyan hatású mintha fondant burkolatú lenne, csíkokat, pöttyöket készítünk rá vagy rusztikusan visszük fel rá a krémet, nagyon gyakran színezzük is.

Fotó: ImpressionArt
EC: A torták és desszertek összeállításánál mire kell figyelni egy téli/nyári esküvő esetében?
Éva: Nyáron inkább a savasabb süteményeket kívánjuk, ezért nagyobb mennyiség legyen a gyümölcsös, míg télen inkább a csokoládés a favorit. Őszi-téli esküvő esetén kicsit nagyobb mennyiségre van szükség a nyári lagzihoz képest.
EC: Körülbelül mennyibe kerül most egy esküvői torta? Hogyan áll össze ez az ár?
Éva: Nálunk 1200 Ft a szelet alapár, melyre még rárakódik az adott díszítés költsége. A menyasszonyi torták egyedisége miatt nagyon sokféle díszítőelem közül lehet választani, ezek mennyisége és elkészítésének nehézségi fokozata határozza meg a végső árat.

Fotó: Vamos Wedding Photography
EC: Mennyivel az esküvő előtt szükséges megrendelni a tortát?
Éva: Ennek a kérdésnek nagyon örülök, mert sok menyasszony sajnos nem is sejti, hogy bizony, ha vannak speciális elképzelései a tortáját illetően, akkor a tortarendeléssel nem várhat túl sokáig. A kézműves műhelyeknek (mint a Tortapalota is) számos előnye van, de bizonyos fokig hátrány az, hogy eléggé korlátozott kapacitással dolgozunk. Úgy vélem ezt mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a 2020-as szezonra már a kapacitásunk fele betelt. Sokszor az is gond lehet a halogatott foglalásokkal, hogy bár őszi esküvőt szervez a pár, azt hiszi, hogy ráér júniusban egyeztetni velünk. Sajnos azonban ekkor nagy erőkkel dolgozunk az aktuális megrendeléseinken és nem jut időnk arra, hogy levelezzünk vagy leüljünk egyeztetni a pár elképzeléseiről, még akkor sem, ha esetleg még el tudnánk vállalni a torta elkészítését. Egyébként november és március között szoktuk felvenni a legtöbb megrendelést.
EC: Készítesz mentes tortákat és süteményeket is?
Éva: Sajnos nagyon sok ember küszködik valamilyen ételallergiával, így a kínálatunkban szerepelnie kell számukra is fogyasztható sütinek. A mentes sütiken kívül, már elérhetőek nálunk a vegán és a paleo torták is.

Fotó & nyitókép: Imagined by Sofia
EC: Kóstolóra is van nálad lehetőség?
Éva: Miután felveszi velem a kapcsolatot egy pár, el szoktam küldeni számukra egy ajánlatot, mely tartalmazz az árakon túl minden alapvető információt. Amennyiben ez elnyeri a tetszésüket egyeztetünk egy időpontot személyes konzultációra, mely alkalommal az íz választékunkat megkóstolhatják és összeállítjuk az áhított tortájuk küllemét is.
EC: Az elkészített tortákat és süteményeket ki is szállítod a helyszínre?
Éva: Nagyon fontos, hogy a torta szállításához biztosítsuk a hűtőláncot, vagyis a folyamatos 5 fokon tartást, ezért esküvői tortát csak hűtőkocsival szabad szállítani. Pucér tortákat a helyszínen szoktam a hely dekorációjához alkalmazkodva feldíszíteni, ezért én szállítom ki a tortákat is. Persze ebben segít a férjem is.
A Tortapalota már számos alkalommal bizonyított az EC fotózásain, meríts ihletet saját desszertpultodhoz a kézműves cukrászműhely legszebb alkotásaiból!
Tortapalota
www.tortapalota.hu
www.facebook.com/tortapalota
www.instagram.com/tortapalota
Székesfehérvár, Géza u. 27.
+36 20 288 9891
tortapalota@gmail.com
Nem tudod eldönteni milyen esküvői tortát válassz? Töltsd ki tesztünket!