Ahogy a jó zene és a bőséges italválaszték, úgy az esküvői menüsor is kardinális kérdés. Ha a fogások ízletesek és változatosak, egyetlen vendég sem marad elégedetlen!
Hol vannak már azok az idők, amikor a menyasszony és a vőlegény családjai vállvetve dolgoztak azon, hogy a lakodalomra frissen, helyben süljön az ökör, rotyogjon a több százfős vendégsereget kiszolgáló töltöttkáposzta, és úgy folyjon a házipálinka, mint csapból a víz. Ezeknek a régi, vidéki magyar hagyományoknak is megvolt a maguk szépsége, noha ma már aligha tudnánk elképzelni nagyapánkat, ahogy az üst mellett ácsorog és meri a ragut egy ötcsillagos kastélyszálló udvarán.
Ahogy az igények és a lehetőségek köre is kibővült úgy születtek új szokások az esküvői menüsor terén, amiket ma már leginkább tányérszervizes, vegyes szervizes vagy svédasztalos formában kérhetünk.

A tányérszervizes vacsora alatt értendő, amikor a fogásokat a pincérek tálalják az asztaloknál, a levest rendszerint tálban, a másodikat pedig tányéradagokban. Ennek előnye, hogy nincs sorban állás a pultnál, nem a vendégek szednek maguknak, tehát kisebb eséllyel borítják magukra az ételeket, illetve jobban tartható a menetrend és kevésbé „káoszos”. Hátránya viszont, hogy nem ad kellő változatosságot, hiszen egy leves és jó eséllyel maximum két főfogás közül lehet választani.

A vegyes szervizes vacsora azt jelenti, hogy a levest a pincérek hozzák tálakban az asztalokhoz, de a főételek már gazdag svédasztalon kerülnek tálalásra, így a vendégek kedvükre válogathatnak a különböző fogások és köretek között. Előnye, hogy bőségesebb, változatosabb, mint a tányérszervizes forma, illetve a vendégeknek is lehetőséget nyújt, hogy közben vegyüljenek egymással és beszélgessenek a pultnál. Hátránya, hogy erről előre kell a vendégeket tájékoztatni, különben mindenki a helyén várja majd a következőket.

A svédasztal esetében pedig minden egyes tétel egy esztétikusan berendezett pulton kerül felszolgálásra, így mindenki kedvére szedhet mindenből. Előnye hasonló, mint a vegyes szerviz esetén, hátránya, hogy nagyobb eséllyel marad meg több maradék, ami pazarlás, illetve nem mindenki szereti, ha magát kell „kiszolgálnia”.
Milyen legyen az esküvői menüsor?
Röviden és tömören: Igazodjon a vendégek igényeihez és legyen szezonális. Míg előbbinek a násznép fog kifejezetten örülni, addig utóbbival a Földnek is jót tesztek. A legtöbb esküvői helyszín és catering szolgáltató ma már ügyel arra, hogy az alapanyagokat ne két földrészről arrébb utaztassák be, hanem helyi kistermelőktől vásároljanak, vagy netalán maguk termesszék a hozzávalókat, így adva frissességet és minőséget az esküvői menüsornak.

fotó: Wedding is Coming, helyszín: Megyer Pajta
Továbbá nem lehet elégszer hangsúlyozni a glutén, laktóz és egyéb mentes ételek, vega és vegán fogások fontosságát, amelyek lehetővé teszik, hogy az ételintoleranciával, érzékenységgel és speciális étrenddel élők is komfortosan érezhessék magukat kellemetlen következmények és anélkül, hogy bármiből is hiányt szenvednének.
Érdemes az évszakkal együtt gondolkodni
Nyáron például rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésre, amiből könnyed, színes és vitamindús fogások készíthetők. Ilyenkor érdemes az italpultot is még több frissítővel (citromos limonádéval, fröccsökkel, ízes sörökkel) felturbózni és a desszertasztalon a kevésbé krémes süteményeket, tortákat éltetni.

fotó: Wedding is Coming, helyszín: Megyer Pajta, asztaldekor: BohemioFlor
Az ősz szintén rengeteg finomsággal kecsegtet: színpompás sütőtök, ízletes vadgombák, különleges szarvasgomba, sült liba, kacsa és vadak színesíthetik a svédasztalt, mellette pedig a gránátalma, a füge, a szőlő, az érlelt sajtok és friss must is remekül mutat.

fotó: Wedding is Coming, helyszín: Megyer Pajta, asztaldekor: BohemioFlor
Télen nyugodtan fogadhatjátok a vendégeket forraltborral, kenyérlángossal vagy sajtfondüvel, de a testes pörköltök, vadhúsok, pulyka, pirított magvak, gesztenyés és gazdagon csokoládés desszertek, narancsos sütemények, ragulevesek is egy kiváló menüsor alapjaként szolgálhatnak.

fotó: Wedding is Coming, helyszín: Megyer Pajta, torta, desszert és sütemény: Angyalok sütödéje, asztaldekor: BohemioFlor
Tavasszal bátran szervezhettek nyílt tűzi sütögetést, grillezést és a desszertpultot is felállíthatjátok szabadtéren az időjárás függvényében.

fotó: Wedding is Coming, helyszín: Megyer Pajta, torta, desszert és sütemény: Angyalok sütödéje, asztaldekor: BohemioFlor
Egy kis extra
A guruló mobilbüfék jöttek, láttak és meghódították a világot, köztük az esküvőket is. S bár a hazai közönség viszonylag lassan adaptálja az újdonságokat, úgy tűnik, itthon is egyre nagyobb népszerűsége van a catering ezen formájának. Ezek egységesítik a street food-ok gyorsaságát a hazai és nemzetközi ízekkel, kielégítve az ételintoleranciával élők igényeit is. Próbálj ki az esküvődön egy hamburgeres vagy hot-dogos standot, de ha ettől hagyományosabb keretek között maradnál, egy olasz hangulatú mobil fagylaltbár, guroló borbár vagy koktélbár is nagyszerű ötlet lehet, a programok színesítésére és a vendégek szórakoztatására!
Kívácsi vagy milyen az esküvői menüsor a Megyer Pajtában? Lapozz bele a képgalériánkba!
A násznagy kiemelkedően fontos figurája egy esküvőnek. Itt mindent megtudhatsz az eredetéről, szerepéről!