Ezeket a mini esküvői tortákat könnyedén elkészítheted otthon is, és akár mindet különbözőképpen díszítheted. Szerezhetsz velük meglepetést minden vendégnek, ha mindenki saját tortát kap, de akár egy egész asztalt is összeállíthatsz belőlük. A tésztát bevonó vékony cukormáz frissen tartja a süteményt, mégis megmarad a most trendi naked cake megjelenése!
Hozzávalók
Tésztához
- 280 g lágy, szobahőmérsékletű vaj
- 5 tojás
- 280 g sütőporos átszitált liszt
- 2,5 tk sütőpor
- 2,5 ek tejföl vagy író
Krémhez
- 250 g átszitált porcukor
- 10 g lágy, szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 ek natúr, szoba-hőmérsékletű sajtkrém
- 1 tk vaníliakivonat
- kevés tej (szükség szerint)
Mázhoz
- 400 g átszitált porcukor
- víz
- a dekorációhoz vegyszermentes virágok vagy cukorvirágok
Eszközök
- 40×28 cm-es alacsony falú tepsi, kivajazva, sütőpapírral kibélelve
- kerek kiszúróformák: 9, 6,5 és 4 cm-es átmérővel
Az alapreceptet is ízesítheted, ahogy csak szeretnéd, citrommal, almapürével, csokoládéval! Játssz az ízekkel és a díszekkel, és nem lesz két egyforma torta!
Így készül
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a gázsütőt 4-es fokozatra. Egy elektromos habverővel keverd habosra a vajat és a cukrot. Add hozzá a tojásokat és keverd el újra. Egy spatulával forgasd bele a lisztet és az írót vagy tejfölt, amíg egynemű lesz. Kanalazd a tésztát az előkészített tepsibe, és körülbelül 30-40 perc alatt süsd meg. Akkor lesz kész, amikor a teteje aranybarna, rugalmas a felülete és a beleszúrt tű tisztán jön ki belőle. Hagyd a formában hűlni néhány percig, majd fordítsd ki, és hagyd a rácson, amíg teljesen kihűl.
2. A vajas krémhez keverd össze a porcukrot, vajat, krémsajtot és a vaníliát, amíg teljesen lágy és egységes lesz. Ha nem látod elég puhának, egy kis tejjel lazíthatod.
3. A kiszúróformák segítségével vágj ki hat-hat tésztakört minden méretben. A legnagyobbat alulra téve építsd fel a miniatűr esküvői tortákat, úgy, hogy az alsó réteg közepére tegyél egy kevés vajkrémet, majd erre helyezd rá az eggyel kisebb méretet. Így végül 6, háromemeletes tortácskát kapsz.
4. A bevonat elkészítéséhez melegítsd fel az átszitált porcukrot nagyjából 1/3 csésze vízben, amíg lágy, folyós, majdnem átlátszó mázat kapsz. A hat összeállított tortát tedd egy rácsra, ami alá sütőpapírt vagy alufóliát terítettél. Így nem kell aggódnod a lefolyó cseppek miatt. Egy kanál segítségével folyasd a mázat a tortákra úgy, hogy teljesen bevonja azokat. Ha a díszítéshez cukorvirágot használsz, itt az ideje, hogy feltedd azokat is, mielőtt a máz megszilárdul. Ha nem használsz ilyet, egyszerűen hagyd a mázat megszáradni, majd a teljes száradás után egy éles kés segítségével könnyedén leválaszthatod a tortákat a rácsról.
5. Tálalás előtt közvetlenül díszítsd a tortákat friss virágokkal. Ha egész virágokat választasz erre a célra, jó, ha tudod, hogy azok nem lesznek teljesen ehetőek, mivel a szár és a virág belseje nagyon keserű lehet. Ezeket tekintsd valóban csak dekorációnak, és a torta felvágásakor távolítsd el. Soha ne egyél meg olyan virágdekorációt, ha nem vagy biztos benne, hogy ehető.
A torták légmentesen zárt dobozban három napig frissen tarthatók.
Hanna Miles: Naked Cakes
Az elmúlt időszakban új irányzat jelent meg a tortakészítésben: a Naked Cake, avagy a meztelen torta lényege nem az, hogy teljesen elfedjük valamilyen bevonattal, hanem éppen hogy megmutassuk, mi van benne.
Az ilyen torták, ha a megfelelő gonddal készülnek, látványosak és színesek, remekül illenek hozzájuk a természetes díszek, és valóban magát a süteményt állítják a középpontba. Ezeket a tortákat otthon is elkészítheted: a torták királynője, Hannah Miles igazi klasszikusokat fosztott meg a külső máztól, és rajtuk keresztül bemutatja könyvében a vintage, a rusztikus, az egyszerű és a drámai megjelenés tökéletes interpretációját.
Megrendelhető: www.amazon.co.uk/ Naked Cakes – simply stunning cakes
További ötleteket keresel, hogy feldobd az esküvődet? Keresd az újságárusoknál a Torták & Sütik különszámunkat és less bele a tartalomba!
