Az esküvői helyszín és a menyasszonyi ruha után talán a harmadik legfontosabb pontja az esküvőszervezésnek az esküvői menü. Nem könnyű a döntés, hogy mit válasszunk. Általában a legnagyobb kérdés a párok körében, hogy modern vagy inkább hagyományos menüsorral készüljenek. Segítünk a jobban megismerni a lehetőségeiteket!
Ha visszatekintünk a múltba, akkor láthatjuk, hogy az esküvői vacsorák nem a jelenlegi formájukban léteztek. Kezdetekben az volt a szokás, hogy a menyasszony szüleinél tartották a lakomát, amit nem mester szakácsok készítettek, hanem a család kedveskedett ezzel az ifjú párnak. Akkoriban tradicionális ételekről nem beszélhettünk, hiszen a menüsor mindig az évszaktól és a rendelkezésre álló terményektől függött. Nyáron inkább a könnyedebb, friss zöldségekkel tűzdelt fogások voltak jellemzők, míg télen a zsírosabb, hús központú tálak.

Fotó: With You Potho by Zsuzsi Fogács
Hagyományos esküvői menüsor
Manapság az esküvői lakomák keretei között hazánkban legtöbbször bőségtálak kerülnek felszolgálásra, amit egy leves előz meg. A Martonvasáron található Postakocsi Étterem esküvőszervezőjét, Horváth Györgyit kérdeztük róla, hogy mit látnak a jelenleg a legnépszerűbbnek az őket választó párok körében.
Ő is megerősítette azt a tendenciát, hogy a magyar esküvőkön, ha hideg előételek és levesek között kell választani az ifjú párnak, akkor 90%-ban a közkedvelt újházi tyúkhúsleves mellett teszik le a voksuk. A násznép általában három fogást igényel, amit a legtöbb lakodalmon a leves, főétel és desszert triumvirátusa alkot. Így nem féltétlen szükséges szélesebb palettában gondolkodni, hacsak nem szeretnétek egy izgalmas gasztronómia utazást az esküvőtök napján. Ebben az esetben érdemes lehet több fogással készülni, és kisebb adagokat felszolgálni.

Fotó: With You Potho by Zsuzsi Fogács
A tapasztalataik és a Postakocsi Étterem kínálata alapján Györgyi összeállított egy példa 5 fogásos menüsort, amit ők szívből javasolni tudnak a szertartás utáni vacsorára.
Hideg előétel: Zöldfűszeres pankómorzsába forgatott kecskesajt salátaágyon
Leves: Újházi tyúkhúsleves vagy borjúragúleves
Meleg előétel: Mi nem szoktuk javasolni.
Főételek: Caprese csirkemell, ropogós kacsacomb, sertéskaraj fűszeres köntösben, barnasörös malaccsászár Steak burgonya, jázmin rizs, párolt káposzta Vegyes savanyúság
Desszert: Vendég által választott.

Fotó: Aradi Barna
Alternatív menüsor
Érthető, ha szeretnétek kicsit elrugaszkodni a hagyományoktól, és a saját ízléstekere alakítanátok a fogásokat a Nagy Napotokon. Nem érdemes beleragadni a násznép által elvárt skatujákba, és minden áron rántotthúst rendelni hasábburgonyával, ha ez nem jellemez titeket, és a hétköznapokban egyáltalán nem fogyasztotok ilyen termékeket. Egyre több irányzat megjelenik a mai esküvőkön, van, aki streetfood kajákat szolgál fel a vendégeknek, míg mások Michelin-csillagos élményre vágynak.
Györgyi szerint az éjféli menüsorok is egyre inkább átalakulóban vannak, a Postakocsi Étterem-et helyszínül választók a töltöttkáposzta helyett szeretnek éjfélkor pizzát vagy hideg tálakat a vendégek asztalára tenni. Semmi sem megoldhatatlan, ha különleges igényei is vannak egy párnak.
A legextrémebb kérés feléjük egy ovo-lakto vegetáriánus menüsor volt. Még ez is könnyeden megoldható volt, és a következőket szolgálták fel:
Leves: Toscan paradicsomleves parmezán forgáccsal
Előétel: Zöldfüszeres pamkómorzsába forgatott kecskesajt salátaágyon
Főétel: Arancini (olasz rizsgolyó), juhtúróval töltött gombafejek, rántott zöldségek, tofu + különböző mártogatósok, szószok
Köret: Steak burgonya, jázmin rizs
Házi vegyes savanyúság

Ételallergiás vendégek
Ha ételallergiával küzdő barátotok, családtagotok is hivatalos a szertartást követő vacsorára, akkor érdemes kitalálnotok számukra egy alternatív lehetőséget. Hiszen mégse szerencsés, ha csak nézik, ahogyan ti faljátok a finomabbnál finomabb falatokat, amiket ők még csak meg se kóstolhatnak. Gyakori, hogy a konyha vállalja külön laktózmentes, tejmentes, gluténmentes vagy szójamentes ételek elkészítését, és a bőségtálak mellett az ételérzékeny vendégek számára tányérszervízt biztosítanak.
Azonban, ha az allergia nagyon súlyos -, például mogyoró allergia -, akkor gyakorta előfordul, hogy a konyha nem vállalja a fellelőséget a keresztszennyeződés mentességre. Ilyenkor érdemes lehet egy catering szolgáltatót felkeresni, akik külön szállítanak ételt az érzékenyek számára.
Meddig válasszam ki az esküvői menüsort?
Ha már megvan az esküvői helyszín, akkor érdemes elkezdeni gondolkodni a menüsoron, egyeztetni a helyszínnel a kínálatáról. A Postakocsi Étterem minden jellegű változtatást a menüsorban az esküvő előtti 10. napig vállal, ezzel pedig nagy időablakot kaptok arra, hogy bármikor meggondoljátok magatokat egy-egy fogással kapcsolatban. Érdemes lehet erre is rákérdezni a helyszín választásakor, hogy mennyire fix a kiválasztott menüsor, és milyen plusz szolgálatásokat nyújtanak, esetleg lehetséges-e náluk, hogy külön catering cég intézze a vacsorát, ha menüsorukon nincs az elképzeléseteknek megfelelő választék.
EGY KIS INFORMÁCIÓ HORVÁTH GYÖRGYI, ESKÜVŐSERVEZŐRŐL
Mikor évekkel ezelőtt belecsöppentem az esküvők világába, még nem gondoltam, hogy mennyi csodás pillanatot rejt ez a szakma. Rengeteg szebbnél szebb élménnyel gazdagodtam az évek alatt. Számomra a legfontosabb pillanat a párral való első találkozás. A mai napig lelkesedéssel várom ezeket a megbeszéléseket. Végigkísérni azt a varázslatos folyamatot, ahogy az álmukból valóság válik. Ez teszi gyönyörűvé az esküvőszervezők munkáját. Ma már elképzelni se tudnám az életem az esküvők nélkül. Minden alkalommal könnyek szöknek a szemembe, mikor megható visszajelzést kapok a násznéptől. A szívemnek egyik legkedvesebb volt, mikor azt írták minden házasulandó párnak egy Horváth Györgyit kívánnak. Ennél szebb dícséretet nem is kívánhat egy esküvőszervező. Jelenleg a Postakocsi Étterem esküvőit támogatom teljes szívvel. Én és a kollégáim is szívünket lelkünket beletesszük, hogy felejthetetlenné varázsoljuk a nálunk házasulandók nagy napját.
Nézd meg, milyen gyönyörű a Postakocsi Étterm, mint esküvői helyszín!
Postakocsi Étterem
2462 Martonvásár, Fehérvári út 1.
postakocsietterem.hu
eskuvo@postakocsietterem.hu
+36 30 790 0034
Italfogyasztás az esküvőn? Itt van pár tipp, hogy mire figyelj!